Köztéri alkotások

  

 Borkút  - Régi Vármegyeháza, Szekszárd

Az 1828-33 között Pollack Mihály tervei szerint emelt, klasszicista stílusú épület belső udvarán az 1061-ben I. Béla király által alapított bencés apátság romjait találjuk. Az épületben a régi megyeháza világát bemutató kiállítás, a levéltár, a Liszt Ferenc emlékkiállítás, a Mattioni Eszter kiállítás (festmények és hímeskövek), valamint az Esze Tamás emlékszoba tekinthető meg. Az épület külső udvarán található a pajzán, szoborkompozíciós Borkút Baky Péter és Szatmári Juhos László alkotása. A Borkútból neves alkalmakkor (illetve előzetes kérésre) kiváló vörös- és fehérborokat csapolhatnak a vendégek.

A lány és a szarvas

Szekszárd, Palánki út, 2004.

 

Gyűrűkert

Szekszárd, Vármegyeháza udvara


"A Gyűrűkert című kompozícióról a szobrász elmondta: egy gyűrű formába sűríti a tolnai tájat és történetét. A kereszténységet az ív alján elhelyezkedő kápolna jelképezi, a gyűrűt “megkoronázza” a megye legismertebb vidékére, a Gemencre utaló liget. A két és fél méter magas, négymázsás alkotáson a művész a tolnai lankás tájat ábrázolta. Szavai szerint maga a gyűrű a Tolna megyében élők összetartozását fejezi ki."

Forrás: MTI

II. Világháborús emlékmű

Tolna, Hősök tere, 1998.

1956-os emlékmű

Tolna, Hősök tere, 1989.

Rockenbauer Pál-emlékkopjafa

  
 
Szekszárd, Pollack Mihály u. 2-6. (Az autóbusz állomás kertjében)

A kopjafa eredetileg a Bajcsy-Zsilinszky utcában, a Gyermekek Házának (volt Úttörőház) bejárata mellett állt. Leleplezésekor barátja, Ordas Iván mondott beszédet.